Кто греет руки на военном имуществе в Чернигове? Документы ревизии КРУ.

На Державному підприємстві «171 Чернігівський ремонтний завод» ревізія КРУ виявила незаконних операцій, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на 1 млн 190 тис. грн. ДП «171 Чернігівський ремонтний завод», що належить до сфери управління Міноборони, перебуває у скруті вже не перший рік. Не отримуючи замовлень від свого відомства, воно встигло накопичити чималі борги із заробітної плати,
 податків та відрахувань до Пенсійного фонду. Врешті-решт, Міністр оборони України видав Наказ від 06.10.2008 №483 «Про реорганізацію державного підприємства «171 Чернігівський ремонтний завод». Та це не зарадило відновленню діяльності ДП.

За даними фінансового звіту за 2009 та 2010 роки, заборгованість заводу за розрахунками з бюджетом наростає, як снігова куля. Якщо станом на 01.03.2009 вона дорівнювала 1,6 млн грн, то 01.09.2010 — вже 2,2 млн грн.

Ревізія показала: досі залишаються не відшкодованими фінансові порушення, встановлені попереднім контрольним заходом (акт від 31.03.2009), щодо відчуження державного майна без дозволу Міністерства оборони на суму 1,6 млн грн. та земельних ділянок площею 1,2 га вартістю 68 тис. грн. Інакше як розбазарюванням державного майна, це не назвати.

До старих порушень додалися нові — за період фінансово-господарської діяльності з 01.03.2009 по 01.09.2010. Левова доля від загальної суми цих порушень була виявлена при ревізії збереження основних засобів.

Загалом згідно з наказом Міністра оборони України від 07.09.2009 року №448 з балансу підприємства списали 623(!) найменування основних засобів первинною вартістю 4,8 млн грн — будівлі цехів, боксу, медпункту, очисних споруд, гаражу, сховища, а також верстаки, преси, молоти, кран-балки та інше. А невдовзі все це добро продали. Причому кошти від його реалізації мали піти виключно в рахунок погашення податкового боргу, оскільки згадане рухоме і нерухоме майно перебувало в податковій заставі.

Будівлі боксу, медпункту, очисних споруд та гаражу завдяки посередництву товарної біржі „Поліська” продали фізичним особам-підприємцям та ПП „Будінвест сервіс” за 352 тис грн. З цієї суми до Державного бюджету потрапило 348 тис. грн.

З іншими об’єктами вийшло не так гладко. Так, придбавши будівлю цеху №5 за 1 млн 135 тис грн, ПП „Будінвест сервіс” забуло сплатити підприємству 315 тис. грн. У свою чергу ТОВ „Астрая-Хліб» ”(м.Київ), уподобавши будівлю прохідної площею 240 кв. м за 290 тис. грн, залишилося винним заводу 211 тис. грн. Причому, якщо до ТОВ «Астрая-Хліб» підприємство ще проводило претензійно-позовну роботу, то іншому покупцеві військового майна — ПП «Будінвест сервіс» борг, судячи з усього, пробачили.

Загалом на порушення чинного законодавства до Держбюджету в рахунок погашення податкового боргу не були перераховані кошти від продажу майнових об’єктів на загальну суму 1 млн 10 тис. грн. За висновком ревізорів, порушення допущено з вини колишнього директора підприємства.

Крім того, як встановила ревізія, з березня 2009 року до вересня 2010 року без попереднього погодження з Міністерством оборони України та Фондом Держмайна України ДП «171 Чернігівський ремонтний завод» розпродало різного майна (у тому числі й будівлі) приватним підприємствам, фізичним особам-підприємцям та працівникам заводу на суму 473 тис. грн.

А от ще кілька сумнівних операцій, які не кращим способом характеризують фінансово-господарську діяльність державного підприємства. Вибіркова ревізія списання запасів заводу виявила факти списання матеріальних цінностей за бухгалтерським обліком без підтвердних документів, що призвело до завищення витрат на загальну суму 36 тис. грн.

У 2009 році завод уклав договір на надання юридичних послуг з суб’єктом підприємницької діяльності — фізичною особою гр. П. Хоча фінансовими планами на 2009 – 2010 роки такі послуги не передбачалися. Цікаво, що в договорі ані словом не оговорювалася вартість послуг СПД. Не зазначалися їхні види, кількість та вартість і в актах здачі-прийняття юридичних послуг. Проте, незважаючи на це, завод здійснив видатки, оплативши підприємцеві його послуги на загальну суму 53 тис. грн.

Вибірковою ревізією розрахунків з підприємствами, юридичними та фізичними особами було встановлено, що відповідно до договору суборенди між ДП «171 Чернігівський ремонтний завод» та акціонерним товариством „Українська пожежно-страхова компанія” завод взяв у тимчасове користування приміщення для розміщення у столиці свого Представництва за адресою м. Київ, вул. Спаська, 3/7. Проте з’ясувалося, що Представництва… фактично не існувало.

Це підтвердили, зокрема, штатні розписи заводу, де посада керівника Представництва була відсутня. Не знайшлося і посадової інструкції керівника Представництва та звітів про його роботу. Тож кошти за суборенду згаданого приміщення в сумі 16 тис. грн були перераховані страховій компанії незаконно…

«Неважко здогадатися, куди веде завод подібний «менеджмент». Замість того, щоб підняти державне підприємство з колін, його продовжували заганяти в глухий кут. Продавши цехи, обладнання і навіть прохідну, звичайно, можна розрахуватися з певною частиною боргів.

Ну а що далі? На черзі — земелька? Мабуть, комусь дуже кортить прибрати до рук ласий шматок — територію заводу площею близько 16 га у привабливому районі Чернігова», — зазначила начальник відділу інспектування органів державної влади КРУ в Чернігівській області Олена Коросташовець. Матеріали ревізії передано до УДСБЕЗ УМВС в Чернігівській області, повідомили в прес-службі КРУ в Чернігівській області.



Комментарии