В Україні вкрали землю вздовж «Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС»


Нацполіція викрила учасників злочинної організації, які захопили землі вздовж Київської дамби До складу групи входило восьмеро осіб, у тому числі і посадові особи обласного управління держгеокадастру. Сума завданих збитків сягає 15 млн гривень.

Учасники злочинної організації незаконно заволоділи землями водного фонду на території лівобережної захисної греблі «Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС» (дамби). До її складу увійшли забудовники, їх довірені особи, обласного управління Держгеокадастру та підконтрольні особи.

У 2021 році понад 5 га земель водного фонду вздовж Київської дамби, між селами Хотянівка та Лебедівка, незаконно відчужили з державної власності та безоплатно передали у приватну власність підконтрольним особам начебто для ведення садівництва. Щоб замаскувати незаконність дій, фігуранти організували фіктивний процес продажу захоплених ділянок іншим підконтрольним особам. Угоди укладалися виключно на папері.

Надалі на захоплених землях побудували декілька котеджних містечок. Щоб уникнути довготривалої та складної процедури отримання дозвільних документів на будівництво та введення будівель в експлуатацію, отримали технічні паспорти з фіктивними даними. Відповідно до документів, будинки звели господарським способом в 1991 році. Такі маніпуляції давали можливість зареєструвати право власності на будівлю без отримання відповідних дозволів і погоджень в Державній інспекції архітектури та містобудування.

Зловмисникам повідомлено про підозру за ст. 255, ст. 190, ст. 209, ст. 365 КК.  Наразі восьми особам повідомлено про підозру, з яких пʼятьох затримано.

Комментарии