Коммунальщики Кировограда економили на своих работниках, начисляя им заработную плату ниже минимального размера

Нещодавно спеціалісти КРУ в Кіровоградській області провели ревізію Олександрівського комунального підприємства «Оберіг», що надає послуги із благоустрою та обслуговуванню житлового фонду селища.
Ця ревізія ще раз довела, що фінансова дисципліна комунальних підприємств області м’яко кажучи «кульгає», та й поняття про господарювання у них дуже своєрідне…


Серед встановлених порушень (а їх було немало) найбільш кричущим став той факт, що при складанні та затвердженні штатних розписів на 2008 – 2010 роки підприємством не було дотримано мінімальних гарантій з оплати праці визначених Галузевою угодою між Міністерством ЖКГ та Центральним комітетом профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України та Колективним договором самого КП. Зокрема, посадові оклади працівників, визначені штатними розписами, були нижчими за встановлені мінімальні розміри, що призвело до недорахування заробітної плати в сумі понад 151 тис. гривень.

Також ревізори встановили, що у поточному році «Оберіг» надав послуги з благоустрою Олександрівській селищній раді на суму понад 16 тис. грн, про що свідчать акти виконаних робіт, а от отримати ці кошти від замовника чи бодай відобразити дебіторську заборгованість у обліку чомусь забули. Тож виходить, що попрацювало КП бекоштовно.

Про власні активи, а точніше – про необхідність індексації їх вартості на підприємстві, теж забули, а це призвело до заниження в обліку житлових площ на суму майже 9,7 млн. гривень.

Крім того, аналіз даних у розрізі окремих видів діяльності показав, що деякі послуги підприємство надає собі у збиток. Тобто виходить, що замість ефективного господарювання тут віддають перевагу економії на власних працівниках та не переймаються прибутковістю.

За таке господарювання на двох посадових осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення, а подальшу оцінку таким діям даватиме районна прокуратура, повідомили в прес-службі КРУ в Кіровоградській області





Комментарии