В камере Шевченковского РОВД Запорожья найден повешенным задержанный наркоман. Сам повесился или помогли?


Как объясняют ЧП милиция и прокуратура? В качестве ответа предлагаем два официальных сообщения – пресс-службы ГУМВД в Запорожской области и пресс-службы Запорожской областной прокуратуры.






***

1.Официальное сообщение пресс-службы ГУМВД в Запорожской области

«16 червня 2010 року о 12 годині 40 хвилин до чергової частини ГУМВС України в Запорізькій області надійшло повідомлення про те, що в кімнаті для затриманих та доставлених Шевченківського райвідділу міліції міста Запоріжжя, під час роздачі їжі виявлено труп 37-річного громадянина Л., раніше чотири рази засудженого, який неодноразово затримувався за незаконне зберігання наркотиків та офіційно знаходився на профілактичному обліку як особа, що споживає наркотичні засоби.

Громадянин був затриманий 14 червня за порушення правил обігу наркотичних речовин і в кімнаті утримувався один. Про його затримання 15.06.2010 року було письмово повідомлено прокуратуру. 16.06.2010 року о 08.30 прокурором Шевченківського району здійснювалась перевірка порядку утримання осіб в КЗД. Цього ж дня о 10.00 здійснювалась виводка затриманих.

Тіло Л. було знайдено о 12.40. Він знаходився на нижньому ярусі двоярусного ліжка в напівлежачому стані, з затягнутим на шиї шнурком від шортів, закріпленим за верхній ярус ліжка.

Під час перебування у КЗД ніяких підозрілих дій з боку затриманого на моніторах відео спостереження не зафіксовано, оскільки на зображенні видно лише ноги, останні частини тіла знаходяться у тіні від верхнього ярусу ліжка. При огляді тіла експертом ЗОБ СМЕ тілесних ушкоджень не виявлено, смерть настала в результаті асфіксії. На місце пригоди виїжджали керівники ГУМВС та прокурор Шевченківського району. За даним фактом прокуратурою проводиться перевірка.

2. 1.Официальное сообщение пресс-службы Запорожской областной прокуратуры

«16 червня 2010 року в приміщенні однієї з чотирьох кімнат для доставлених та затриманих чергової частини Шевченківського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області знайдено труп затриманого в адміністративному порядку жителя м. Запоріжжя Леонтьєва О. М., 1973 року народження.

14.06.2010 працівниками ВБНОН Шевченківського районного відділу Запорізького міського управління ГУМВС України в області проводилась операція «Мак-2010», під час проведення якої і був на три доби затриманий громадянин Леонтьєв О.М у зв’язку із порушенням правил обігу наркотичних речовин.

Вранці 16.06.2010 при відвідуванні камер для затриманих керівництвом райвідділу скарг від Леонтьєва О.М. та інших затриманих не надходило. О 12 годині 10 хвилин працівниками чергової частини райвідділу знайдено труп Леонтьєва О.М.

На місце події виїздили заступник прокурора міста Запоріжжя Лишніков С.М., прокурор та заступник прокурора Шевченківського району, старший слідчий прокуратури району. В огляді місця події брали участь судово-медичний експерт Запорізького обласного бюро судово-медичної експертизи та експерт-криміналіст. При огляді трупа встановлено наявність на його шиї мотузки (внутрішнього паска з брюк), кінець якої закріплений за верхню полицю двохярусного ліжка. Труп направлено для судово-медичного дослідження.

На усунення грубих порушень вимог КУпАП та законодавства щодо порядку утримання осіб у кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ, внаслідок яких стало можливим вчинення самогубства затриманим Леонтьєвим О.М., прокурор Запорізької області В.Павлов вніс припис начальнику ГУМВС України в Запорізькій області.

За фактом службової недбалості посадових осіб Шевченківського РВ ЗМУ ГУМВС України в області прокурором Шевченківського району 17 червня 2010 року порушено кримінальну справу за ст. 367 ч.2 КК України. Досудове слідство у справі проводить слідчий прокуратури Шевченківського району. Хід досудового слідства у справі взято на контроль прокуратурою області».

Необходимый комментарий.

Удивляет то, что милиция по-прежнему спасает честь мундира и ни слова не говорит о том, почему в Шевченковском райотделе внутренних дел Запорожья могло произойти такое чрезвычайное происшествие. Из ответа же прокуратуры становится ясно, что работники райотдела допустили не просто нарушения закона, а грубые нарушения, касающиеся содержания лиц в комнате для задержанных.

И они настолько для прокуратуры очевидны, что прокурором Шевченковского района Запорожья даже возбуждено уголовное дело. Но тогда возникает вопрос, куда смотрел районный прокурор, который, если верить сообщению милиции, утром 16 июня в 08.30 «здійснював перевірка порядок утримання осіб в КЗД» Шевченковского РОВД? И как он это «здійснював»? Поплевывая в потолок? Правда, в сообщении прокуратуры не говорится о том, что прокурор утром 16 июня проверял порядок содержания задержанных в камере райотдела. Кто же тогда темнит и не договаривает?

Впрочем, как говорят в таких случаях, все покажет расследование уголовного дела, которое проводит следователь прокуратуры Шевченковского района. То есть подчиненный районного прокурора.

Размещено: «ХРОНИКИ и КОММЕНТАРИИ» http://operkor.wordpress.com.

Комментарии