КАРЬЕРНЫЙ ДЕТЕКТИВ или как ревизоры проверяли «Нигинский карьер» Хмельницкой области

Чимало державних підприємств впевнено просуваються в українському ринковому просторі від прибутковості до збитковості і далі до банкрутства. Невже держава не може бути ефективним власником?Занепад підприємств найчастіше провокується "мудрими", але переважно свідомими управлінськими рішеннями керівників. Як засвідчили результати аудиту, не стало винятком і державне підприємство "Нігинський кар’єр" на Хмельниччині.


Три роки тому, у ніч першого дня тоді ревізії фінансово-господарської діяльності ДП "Нігинський кар’єр", сталося лихо. Невідомі особи зламали сейф і поцупили всі документи державного підприємства та документацію ПП ВКП "Нігинсахкампром", ПП "Еліт", СПП "Еліта-А".

Як опинилися документи та печатки приватних фірм у сейфі керівника держпідприємства? Кому потрібні ці документи? Хто хотів приховати від ревізорів інформацію, яку вони містили та хто не бажав ревізії, - й досі визначає слідство.

У березні 2007 року у зв’язку з відсутністю документів ревізію довелось зупинити. Нинішнього року КРУ в Хмельницькій області здійснило аудит діяльності ДП "Нігинський кар’єр".

Тож особливу увагу було приділено періоду, за який втрачені документи. Як виявилось, не дарма. Аудитом встановлено, що на порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження положення про порядок надання гірничих відводів" та Кодексу України "Про надра" директор підприємства ще 2004 року відмовився від земельної ділянки під гірничим відводом на користь пов’язаної з ним комерційної структури ПП ВКП "Нігинсахкампром".

Відмова від земельної ділянки відбулась без погодження з органом управління - Міністерством аграрної політики України. Отже, було недотримано вимог ст.75 Господарського кодексу України та Статуту підприємства.

Після звільнення директора із займаної посади ДП "Нігинський кар’єр" звертається до суду з приводу повернення підприємству вилученої земельної ділянки.

Довго тривали судові процеси. Зрештою, у квітні 2009 року Судовою палатою у господарських справах Верховного Суду України задоволено позовні вимоги ДП "Нігинський кар’єр". Земельна ділянка гірничого відводу мала бути повернута підприємству.

Утім, не все так просто. Узимку 2008 року минув термін оренди землі. Кам’янець-Подільська райдержадміністрація відмовляє державному підприємству у продовженні оренди, звісно, мотивуючи судовою тяганиною навколо ділянки. Після переможного для держпідприємства вердикту Верховного Суду, РДА знову почала "тягнути волинку".

Водночас команда екс-директора не дрімала. Який ключик знайшли до серця тодішнього голови облдержадміністрації – нікому не відомо. Але в травні 2009 року Голова Хмельницької ОДА видав розпорядження, відповідно до яких земельну ділянку, навколо якої тривали баталії, передано ТОВ "Партнерська організація" та зобов’язано Кам’янець-Подільську РДА укласти договір оренди на 49 років. Райдержадміністрація виконала розпорядження Голови ОДА. Отже, спірна земельна ділянка, яка використовувалась держпідприємством, опинилась у приватників, пов’язаних засновницькими та родинними зв’язками з екс-директором Підприємства.

У чому суть конфлікту, що то за земельна ділянка, навколо якої тривають суди-пересуди?

Чому так борються приватні структури за зазначену земельну ділянку державного підприємства? А тому, напевно, що, починаючи з 30-х років минулого століття, у результаті здійснення основного напряму діяльності – виконання розривних, гірничопідготовчих та дробильно-сортувальних робіт, які забезпечують виробництво вапнякового каменю, будівельного щебеню, вапнякового борошна, на ній накопичувались відвали щебеню вапнякової фракції 0-20 мм (відсіви), які є сировиною для агропромислового комплексу, будівельної і сталеварної галузей.

У результаті діяльності попереднього керівництва Підприємства відсіви вапнякові (щебінь вапнякової фракції 0-20 мм) відповідно до договорів від 25.09.2004 б/н та від 25.11.2004 №27 в загальній кількості 24 млн. тонн були продані все тому ж ПП ВКП «Нігинсахкампром» за ціною 12,0 грн за 1 тис. тонн на загальну суму 288,0 тис. гривень. Середньоринкова вартість вапнякового щебеню фракції 0-20 мм по Хмельницькому регіону на час укладення зазначених договорів становила 10,8 грн за 1 тонну. Унаслідок відчуження майна за ціною, нижчою від справедливої ринкової, Підприємством упущені вигоди щонайменше на суму 258,9 млн гривень.

Поки зазначені договори оскаржувались у судах, пов’язані суб'єкти господарювання ПП ВКП «Нігинсахкампром» та ТОВ «Партнерська організація» проводили реалізацію відсівів вапнякових в 2007 році за середньою ціною 12,85 грн за тонну, в 2008 році - 24,0 грн за тонну. У 2009 році середня ціна на зазначену продукцію по регіону становила 50,0 грн за тонну, а тому нескладно підрахувати й замислитись про те, скільки втрачає державне підприємство. І звісно, для чого знову призначили екс-директора виконуючим обов’язки директора державного підприємства «Нігинський кар’єр»?







Прес-служба КРУ в Хмельницькій області

Комментарии