Справа про 18 патентів Запорізького центру з механізаціїї тваринництва


Поліція  Запоріжжя  проводить досудове розслідування відносно службових осіб Запорізького науково-дослідного центру з механізаціїї тваринництва (ЗНДЦМТ),  відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 177 КК України
(Порушення прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок, топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію), повідомляють «Украинские ведомости» з посиланням на ЕДРСР.
Як свідчать результати державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм Національною академією аграрних наук України за період 2015-2017 років та за І півріччя 2018 року № 07-23/6 від 12.12.2018, дослідженням діяльності ЗНДЦМТ встановлено, що власниками 18 патентів на корисні моделі, які винайдені у процесі проведення у 2011-2015 р.р. Центром дослідження «Закономірностей механіко-технологічних параметрів систем комплексної переробки органічних відходів тваринництва і рослинництва на ефективність процесу, якість органічних добрив і показники екологічної безпеки» загальною вартістю 1 55952 тис грн. є дві фізичні особи (один из них екс- заступник директора ЗНДЦМТ з наукової роботи ). Заявки на отримання патентів вказаними особами подані у період з 25.02.2014 по 27.03.2015.
Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» право на одержання патенту на службовий винахід (корисну модель) має роботодавець винахідника.
Центром повідомлено правоохоронні органи щодо умисного порушення сторонніми фізичними особами прав на корисну модель, що вчинені службовою особою з використанням службового становища шляхом привласнення останнім результатів наукової роботи за дослідженням 33.02.0004 Ф та оформлення 18 патентів на себе, як на власника на винахід, без відповідних законних підстав, на які витрачено бюджетних коштів на суму 1 559,72 тис. гривень.
Відсутність законодавчо установлених примірник ставок ліцензійних платежів, механізмів захисту прав володільців патентів в частині контролю використання наукових розробок сторонніми особами призвели до недоотримання науковими установами Національної академіх аграрних наук (НААН) додаткових надходжень, (розрахунково) на суму близько 1 722,9 тис гривень.
Не прийняття науковими установами НААН своєчасних управлінських рішень щодо державної реєстрації відповідних прав інтелектуальної власності на наукові розробки призвело до неможливості їх комерційного використання такими установами.
Наразі на клопотання слідчого судом призачена судова експертиза обєктів інтелектуальної власності, а саме завірених копій матеріалів заявок за патентами України, яка доручена експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Комментарии