В Киеве бандиты косили под добробат и кошмарили бизнес


Видаючи себе за представників добровольчих формувань, спільники на чолі з кримінальним авторитетом систематично вимагали гроші з київських підприємців,  знищували майно та погрожували фізичною розправою. Слідчі повідомили п’ятьом фігурантам про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України, повідомляє пресслужба Нацполіції Києва.

Викрили злочинну діяльність осіб слідчі та оперативники поліції Києва спільно зі співробітниками Служби безпеки України та під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури.


В Україні злочинне угруповання організував та очолював кримінальний авторитет на прізвисько «Лєший». Серед учасників був громадянин росії. У Києві зловмисники діяли під виглядом двох добровольчих формувань.

Вони систематично вимагали гроші з підприємців, застосовували психологічний тиск, насилля, знищували майно та погрожували фізичною розправою. Встановлено, що від одного із потерпілих члени злочинної організації вимагали гроші за гарантування його власної безпеки та безперешкодного продажу приміщень. Протягом січня 2023 року члени даної злочинної організації вимагали у потерпілого 1 000 000 гривень та 50 000 доларів США.

Правоохоронці довели причетність зловмисників до більше 10 епізодів підпалів автомобілів та об’єктів нерухомості потерпілих, а також нанесення їм тяжких тілесних ушкоджень із застосуванням зброї. Зловмисники спрямовували виручені кошти до так званого «общаку», який поліцейські та працівники СБУ знайшли та вилучили.

Учасників злочинної організації поліцейські затримали під час вимагання чергової суми грошей з місцевого підприємця. Під час обшуків за місцями перебування фігурантів правоохоронці виявили речові докази злочинної діяльності – гроші, зброю, документи та засоби зв’язку.

П’ятьом учасникам злочинної організації повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1, ч. 2 ст. 255 - створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній; ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189 - вимагання передачі чужого майна з погрозою насильства над ними чи їх близькими родичами, пошкодження чи знищення їхнього майна, з погрозою вбивства, з пошкодженням їх майна, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану; ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 194 -умисне пошкодження чужого майна, вчиненого шляхом підпалу.

Вирішується питання щодо обрання затриманим запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Слідчі та прокурори оцінюють зібрані докази для додаткової кваліфікації дій фігурантів за ст. 255-1 Кримінального кодексу України - встановлення або поширення злочинного впливу. Триває досудове розслідування.

Фото facebook.com/UA.KyivPolice

Комментарии