Прокуратура: заводы незаконно используют отвалы Балки Средней. БЫЛО ДЕЛО.

«У зв'язку з недостовірним та не завжди об'єктивним висвітленням позиції прокуратури з питання експлуатації техногенного родовища "Балка Середня" приводимо повний текст припису прокуратури Заводського району міста Запоріжжя одному з трьох металургійних підприємств.

Голові правління ВАТ “Дніпроспецсталь”

ПРИПИС про усунення порушень Кодексу України «Про надра» та Земельного кодексу України

Прокуратурою Заводського району проведено перевірку з питань додержання чинного законодавства при експлуатації техногенного родовища «Балка Середня».

Відповідно до ст. 4 Кодексу України «Про надра», надра є виключною власністю народу України і надаються тільки у користування. Угоди або дії, які в прямій або прихованій формі порушують право власності народу України на надра, є недійсними. До державного фонду надр та родовищ корисних копалин, згідно зі ст. 5 названого кодексу, віднесено також техногенні родовища корисних копалин - це місця, де накопичилися відходи видобутку, збагачення та переробки мінеральної сировини, запаси яких оцінені і мають промислове значення.

Статтею 19 передбачено, що надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу.

Для геологічного вивчення, в тому числі для дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, надра надаються у користування без надання гірничого відводу але після одержання спеціального дозволу на геологічне вивчення надр.

Землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб лише корисні копалини місцевого значення (ст. 23).

При цьому будь – які користувачі надр, у відповідності до ст. 24 кодексу, зобов’язані забезпечувати безпеку навколишнього природного середовища, а користування надрами з застосуванням методів і способів, що негативно впливають на стан надр, призводять до забруднення навколишнього природного середовища або шкідливих наслідків для здоров'я населення, згідно зі ст. 26 кодексу, є підставою припинення права користування надрами.

Користування надрами є платним. Основними вимогами в галузі охорони надр є забезпечення повного і комплексного геологічного вивчення надр, а також додержання встановленого законодавством порядку надання надр у користування і недопущення самовільного користування надрами. Самовільне користування надрами припиняється без відшкодування понесених витрат (ст. 66 кодексу).

Разом із тим, перевіркою встановлено, що на земельних ділянках ВАТ “Дніпроспецсталь” в межах техногенного родовища «Балка Середня» відбувається видобування наявних там корисних копалин.

При цьому ТОВ «Деа Рома, ЛТД», як суб’єкт, що отримав спеціальний дозвіл на користування даною ділянкою надр, для геологічного вивчення, в тому числі дослідно – промислової розробки, до робіт не допускається.

Більше того, відповідно до інформації Державної екологічної інспекції в Запорізькій області «в результаті господарської діяльності по розробці промислових відвалів порушено правила користування відвалами, порушено правила користування землями прибережної захисної смуги вздовж Нагірної канави. Поверхня Нагірної канави представляє зону за впливу якої створюється постійна загроза підпору поверхневих вод, їх додаткове забруднення промисловими відходами, що в свою чергу складає постійну загрозу забруднення р. Дніпро. Постійна загроза підтоплення 4-х ниток водоводів створює загрозу для питного водопостачання населення м. Запоріжжя».

Таким чином, ВАТ “Дніпроспецсталь” організовано незаконне самовільне, екологічно небезпечне і безоплатне користування надрами загальнодержавного значення.

Окрім іншого, такими діями порушується цільове призначення земель, які перебувають у власності ВАТ “Дніпроспецсталь” для складування та переробки промислових відходів. Відповідно до ст. 143 Земельного Кодексу України використання земельної ділянки не за цільовим призначенням є підставою для примусового припинення прав на неї.

Дане порушення має очевидний характер і завдає істотну шкоду інтересам держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 22 Закону України «Про прокуратуру», -

ВИМАГАЮ:

1.Усунути порушення при користуванні надрами, що розташовані в межах техногенного родовища «Балка Середня» (кадастрові №№ 02:035:0002, 02:034:0001, 02:034:0002), а саме припинити проведення на зазначених земельних ділянках всіх робіт, окрім складування відходів власного виробництва.

2.Не допускати незаконного перешкоджання виконанню зобов’язань ТОВ «Деа Рома, ЛТД» перед Міністерством охорони навколишнього природного середовища України на підставі угоди про умови користування ділянкою надр, що є додатком до спеціального дозволу на користування надрами №3448 від 25.12.08, наданого з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно – промислової розробки техногенного родовища «Балка Середня».

3.Припис підлягає негайному виконанню, про що повідомляється прокурору.

Прокурор Заводського району м. Запоріжжя  радник юстиції С.І. Богдан

Аналогічні за текстом приписи прокуратура Заводського району міста Запоріжжя направила керівництву ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" та ВАТ "Запорізький завод феросплавів".

З приводу виконання даного документа реагування необхідно зазначити, що прокуратурою не ставиться питання щодо заборони використання Балки Середньої у якості місця для розміщення і утилізації поточних відходів виробництва металургійних підприємств. Такі відходи, відповідно до положень статей 8,9 Закону України "Про відходи", є власністю підприємств, від діяльності яких вони утворилися.

Тобто, даний документ стосується лише відходів, що утворюють техногенне родовище мінеральної сировини "Балка Середня".

Законність слідчих дій які проводяться на території техногенного родовища «Балка Середня» органами ГУМВС України в Запорізькій області прокуратура Запорізької області перевірить і надасть їм відповідну оцінку.

Прес-служба прокуратури Запорізької області.

фото: operkor. Балка Средняя





Комментарии