Запорожский суд вынес приговор по делу ночных разбойников

Слідчим відділом розслідування злочинів скоєних проти життя, здоров'я, статевої свободи та недоторканості особи СУ ГУМВС України в Запорізькій області, повідомляє ГУМВС, закінчено досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням громадян Р., та С., у скоєнні злочинів, передбачених п.п. 1, 6, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України та громадянам В., та Ж. за ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України, по якому наразі винесений вирок.
Одна із запорізьких родин заробляла на життя тим, що займалася прийомом лому кольорових металів. Статки справа приносила непогані і тому стала чи не родинним бізнесом. Біля подвір'я власного будинку господарі розвернули приймальний пункт. Не було таємницею, що з клієнтами вони розраховувалися готівкою.
А, отже, грошенята в родині мали місце бути та ще й непогані. Це намотали на вус два приятелі, місцеві жителі. Обидва вже були засуджені: 27-річний С. за крадіжку, на рік старший Р. - за розбій. Не дивно, що в них виник злочинний задум - пробратися в помешкання родини та заволодіти їхніми грошима.
Для реалізації свого наміру чоловіки запропонували приєднатися до них двох знайомих 26-ти та 28-ми років. Чоловіки ніде не працювали, а тому охоче прийняли пропозицію, до того ж обов'язки їхні зводилися, так би мовити, до мінімуму - стояти на варті, слідкувати за оточуючою обстановкою та забезпечити транспортне супроводження.
До справи "четвірка" приготувалась ретельно: знайшли дві дерев'яні бейсбольні біти, придбали рукавички, щоб не залишати відбитків на місці злочину. Аби безшумно пробратися на подвір'я, було задумано нагодувати собаку господарів ковбасою із снодійним.
Липневої ночі 2007 року чоловіки вирушили за «наживою». Близько другої години, зловмисники на автомобілі «Volkswagen» припаркувалися поблизу будинку потерпілих. Водій автомобіля Ж. залишився чекати спільників, В. спостерігав за навколишньою обстановкою для забезпечення безперешкодного проникнення злочинців до будинку.



Р. та С. пробралися до першої частини будинку, де знаходилися господарі. Р. наніс кілька ударів бітою по голові 55-річному чоловікові та його 43-річній співмешканці. Травми, отримані парою, виявилися несумісні з життям - господарі померли на місці. Після цього, спільники заволоділи двома мобільними телефонами жінки.



Не знайшовши грошей, злочинці направилися до другої частини домівки та напали на 81-річну бабусю та її 46-річну доньку. Чоловіки почали допитувати жінок, де знаходяться сімейні кошти. Кількох ударів бітою виявилося досить, аби нещасні вказали на схованку. Приблизно на 33 тисячі гривень нажилися злочинці, окрім того прихопили ще й родинні золоті прикраси.



На розкриття цього резонансного злочину були направлені досвідчені співробітники оперативних служб. Завдяки злагодженим і професійним діям міліції, злочинці були затримані. Знаряддя вбивства - бейсбольні біти та рукавички були знайдені в хащах лісосмуги, що й підтвердило причетність затриманих до скоєння злочинів.



По завершенні розслідування апеляційний суд Запорізької області виніс вирок - усі четверо були визнані винними у скоєнні вказаних злочинів. Так, громадянина Р. засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що належить йому, громадянина С. - до 17 років позбавлення волі з конфіскацією майна, В. - до 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна та водія Ж. - до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Комментарии