Відкритий лист губернатору Запорізької області Пеклушенку Олександру Миколайовичу


Шановний Олександре Миколайовичу! Ми, учасники Антикорупційної ініціативи «Стоп-відкат», з захопленням сприйняли інформацію про те, що Ви сьогодні,
на засіданні дев’ятнадцятої сесії обласної ради, закликали боротися з корупцією у медичних закладах Запорізької області.

Відтепер ми маємо повне право сподіватись на те, що наші ініціативи матимуть належну підтримку у Вашій особі з метою подолання такого ганебного явища, як корупція.

Ми впевнені, що спільними зусиллями нам вдасться перемогти цю суспільну хворобу і повернути державні кошти назад до обласного бюджету, безпідставно витрачених під час можливих незаконних дій. З огляду на Ваш заклик, вважаємо за необхідне повідомити деякі факти, пов’язані з діяльністю медичних закладів області.

На початку липня від імені Антикорупційної ініціативи «Стоп-відкат» нами було направлено більше 40 запитів про доступ до публічної інформації у медичні заклади Запоріжжя та Запорізької області. Нас цікавили результати проведених тендерних закупівель та ціни, за якими лікарні закуповують медичні препарати, паливо та медичне устаткування. І, на жаль, ми отримали тільки декілька відповідей.

Досі не надіслали жодної відповіді, чим прямо порушили Закон України «Про доступ до публічної інформації», наступні медичні заклади:

- Запорізька обласна клінічна лікарня (надіслано 4 запити, згідно наявних документів, вони були вручені ще 9 липня).

- Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер (надіслано 2 запити, згідно наявних документів, вони були вручені ще 7 липня)

- Запорізька обласна дитяча клінічна лікарня (надіслано 1 запит,згідно наявних документів, він був вручений 9 липня)

- Мелітопольська центральна районна лікарня (надіслано 1 запит згідно наявних документів, він був вручений 9 липня.
Також ми отримали неповну інформацію від ще двох медичних закладів, які замість того, щоб надати адекватну відповідь, тільки порекомендували нам «відвідати» сайт «Вісник державних закупівель», чим теж порушили Закони України «Про доступ до публічної інформації».

Це наступні медичні заклади:
- Мелітопольська станція переливання крові (1 відповідь)
- Вільнянська центральна районна клінічна лікарня (3 однакових неповних відповіді)

По всім цим випадкам нам вже доводиться писати скарги у відповідні органи. Складається прикре враження, що керівництву вищевказаних медичних закладів є що приховувати, якщо вони так відверто ігнорують наші запити, всупереч українському законодавству. Просимо Вас допомогти нам розібратися у наведених фактах.

І наостанок, звертаємо Вашу увагу на те, що боротися з корупцією треба не тільки у медичних закладах, а і у закладах освіти, комунальних підприємствах і установах, в управлінні державного будівництва та у всіх інших сферах.

Але ми щиро сподіваємось, що Ви дуже скоро зробите відповідні заяви щодо вищевказаних фактів. А ми, як активна громада Запоріжжя, будемо тримати на контролі фінансову діяльність чиновників, щоб не допустити витрачання бюджетних коштів «наліво».

З повагою АІ «Стоп-відкат

Довідка:
Антикорупційна ініціатива «Стоп-відкат» створена в Запоріжжі наприкінці червня 2012 року.Мета ініціативи – боротьба з корупцією під час державних закупівель. На даний момент в ініціативу входять 4 обласні громадські організації: ЗОО «Комітет виборців України» (Роман Пятигорець), ГПО «Українська Справа» (Ігор Артюшенко), «Спілка молодих незалежних журналістів» (Наталя Виговська) та «Запорізька антикорупційна ліга» (Дмитро Харьков).

Комментарии