Запорожская прокуратура: из-за бездействия милиции госбюджет потерял 500.000 гривен


    «11.02.2010 року набув чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв», прийнятий Верховною Радою України.

Зокрема, однією з новел вказаного Закону посилюється   відповідальності суб’єктів господарювання, які допустили продаж неповнолітнім алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пива. 

   Так, за порушення вимог ст.15-3 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" щодо заборони продажу неповнолітнім вказаних товарів передбачено накладення фінансових санкцій на суб’єктів господарювання у розмірі 6800 грн.

   Вказані санкції на території Запорізької  області накладаються регіональним управлінням відповідного департаменту  Державної Податкової Адміністрації України в області як органом, який видав ліцензію на провадження відповідного виду діяльності, на підставі матеріалів, надісланих органами внутрішніх справ та за результатами власних перевірок.

    Водночас, перевірка, проведена відділом захисту прав і свобод неповнолітніх прокуратури області у квітні-травні 2010 р., показала,  що всіма, без винятку, міськрайвідділами міліції робота з попередження вживання неповнолітніми алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється неналежним чином.
   
    Зокрема, посадові особи усіх міськрайвідділів внутрішніх справ в порушення вимог  п.7 Порядку застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»  не направляють матеріали  відносно суб’єктів господарювання, які допустили продаж вказаної продукції неповнолітнім до регіонального управління ДПА України в області для вирішення питання щодо позбавлення відповідних ліцензій та застосування до них фінансових санкцій.

     Так, в ході перевірки, проведеної прокуратурою області встановлено, що з більш ніж 90 матеріалів, складених органами внутрішніх справ у регіонах області протягом 5 місяців 2010 року за ч.2 ст.156 КУпАП за фактами реалізації неповнолітнім алкогольних напоїв або тютюнових виробів, до регіонального управління направлено тільки 7 матеріалів.

     Загалом, невиконання посадовими особами органів міліції області вимог вищевказаного законодавства призвело до уникнення винних суб’єктів господарювання від фінансово-господарських санкцій на суму більше ніж 500 000 грн., які мали б надійти до державного бюджету.

    Лише за результатами розгляду внесених прокуратурою області документів реагування на підприємців, які допустили продаж неповнолітнім пива, алкогольних напоїв та тютюнових виробів,  накладено фінансові санкції на суму більше ніж 75 000 грн., а ліцензії підприємців на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів анульовані. Так, наприклад, тільки останнім часом анульованано ліцензії та застосовані штрафні санкції до одинадцятьох суб’єктів господарювання.

    За дорученням прокуратури області перевірка законодавства, спрямованого на попередження пияцтва у молодіжному середовищі у теперішній час продовжується прокурорами всіх міст та районів регіону.

      З початку червня поточного року прокурорами міста Енергодара, Орджонікідзевського району м. Запоріжжя, Веселівського району, Мелітопольським міжрайонним до регіонального управління департаменту САТ ДПА України в області внесено 9 приписів з вимогою застосування до порушників закону штрафних санкцій на загальну суму близько 62 тис. грн. та позбавлення їх ліцензій на реалізацію алкогольної та тютюнової продукції.

Прес-служба прокуратури Запорізької області.


Комментарии