Как «стихия» отмыла почти 2 млн. гривен для винницкой власти

Кому пироги й млинці, а кому гулі й синці. Якби майже анекдотично не звучав цей вислів народної мудрості, та, на жаль, саме він яскраво ілюструє менталітет нашого суспільства. Уже, мабуть, нікого не дивує, що кошти, виділені з бюджету на подолання наслідків різних техногенних аварій, стихійних лих та екологічних катастроф, не завжди знаходять свого адресата, часто-густо опиняючись у кишенях осіб, яких біда минула стороною не лише не зачепивши, а й давши змогу підзаробити.

Не обійшлося без фінансових зловживань і при використанні коштів, виділених на подолання наслідків паводку, що стався на Вінниччині трохи більше двох років тому. Тоді протягом кількох липневих днів 2008 року дністрова вода затопила сотні людських домівок, залишивши  без даху над головою, знищивши посіви зернових та городину.
Влада, щоб ліквідувати наслідки стихійного лиха, грошей не шкодувала. Лише управлінням праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської, Мурованокуриловецької райдержадміністрацій та Могилів-Подільської міської ради виділено з резервного фонду та у вигляді субвенцій понад 46 млн бюджетних гривень. Однак, як виявили фахівці контрольно-ревізійного у Вінницькій області під час ревізій згаданих установ, далеко не всі вони були використанні за призначенням.
Незважаючи на розроблення численних інструкцій та порядків, прийняття низки нормативно-правових документів, які дають змогу об’єктивно визначити рівень пошкодження об’єктів та розмір відшкодування, посадові особи органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади так і не змогли належним чином організувати проведення обстежень понівеченого паводком майна, формування списків потерпілих осіб тощо. Не змогли чи, може, не захотіли?
А як іще можна оцінити дії комісії Могилів-Подільської міської ради, яка зайво відшкодувала не багато не мало – 572,5 тис. грн власникам 4 домоволодінь, пошкодження будівель яких безпідставно були віднесені нею до І категорії постраждалих. Вона ж прийняла рішення виділити власнику будинку, який на момент стихійного лиха не був навіть добудований, 78,2 тис. грн матеріальної допомоги, призначеної на відновлення пошкодженої житлової площі (!).
Ще 527 тис. грн зайво виплачені управліннями праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради та райдержадміністрації внаслідок завищення в актах обстеження споруд комісіями Могилів-Подільської міської ради, Серебрійської та Немійської сільських рад розмірів пошкодженої житлової площі шляхом включення до неї приміщень гаражів та підвалів, здійснення обмірів зовнішніх, а не внутрішніх стін.
Але найбільше вражає те, що комісії Мурованокуриловецької селищної ради і тієї ж таки Могилів-Подільської міської ради внесли до списків власників пошкоджених будівель чотирьох осіб, яким не належать зазначені в актах будинки, у результаті чого їм безпідставно надано допомогу на загальну суму понад 282 тис. грн.
Виявлено 9 випадків, у яких виплатили понад 16 тис. грн відшкодування громадянам за знищений урожай та пошкоджені господарські будівлі  без зазначення таких фактів в актах проведених обстежень.
Близько 220 тис. грн виділено матеріальної допомоги за пошкодження домоволодінь згідно з наданими райдержадміністрацією реєстрами постраждалих, сформованими на підставі актів обстежень, які не підписані головою та членами комісій, а лише затверджені головами Бернашівської, Яришівської, Жеребилівської, Серебринецької сільських рад. Та на цьому перелік виявлених фінансових зловживань не вичерпується.
Усі ми дбаємо про дітей як про надію на світле майбутнє. Подбала про них і влада, виділивши кошти на оздоровлення юних подолян, чиї будинки  пошкодила дністрова вода. Не думаю, що сильно здивую вас, шановні читачі, коли скажу, що не всі діти, які за бюджетні кошти мали змогли відпочити в таборах, пансіонатах і санаторіях, були із сімей, постраждалих під час липневого паводку. Отож до зазначених сум неправомірного витрачання коштів варто додати ще понад 228 тис. грн. Саме стільки управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради компенсувало оздоровчим закладам перебування малечі, що не належала до категорії постраждалих.
Понад 1 млн 930 тис. грн – така загальна сума виявлених порушень при використанні коштів, виділених управлінням праці та соціального         захисту населення Могилів-Подільської, Мурованокуриловецької райдержадміністрацій та Могилів-Подільської міської ради на ліквідацію стихійного лиха.
На жаль, але подібні зловживання під час виділення та освоєння фінансових ресурсів на подолання наслідків надзвичайних ситуацій та стихійних лих набули системного характеру. Наслідки метеорологічних явищ передбачити складно. Однак чи завжди справа лише у природі? Майже щороку ми стикаємося з одними й тими самими проблемами. Щоразу на їх розв’язання з бюджету виділяються чималі гроші, які, як засвідчують результати ревізій, використовуються неефективно та не за цільовим призначенням.
Можливо, якби якісно виконувалися всі ті численні заходи зі створення потужної гідротехнічної інфраструктури, забезпечення належного проектування і будівництва житла, водосховищ, побудови сучасних берегоукріплювальних дамб, не довелося б гадати, скільки наступного разу стихія «відмиє» бюджетних коштів, впевнена прес-служба КРУ у Вінницькій області

Комментарии