СНИМАЛИ ВЕРШКИ. Взятки до 15 тысяч гривен требовали с фермеров инспекторы Госинспекции по карантину растений.

Запорізька область, окрім металургійних гігантів, славна ще й своїми хлібами. Родюча земля й м'який південний клімат створюють всі необхідні умови для вирощування зернових культур. Тому поля пшениці, які привільно розкинулися на території області, можна з повним правом назвати житницею України.




Звісно ж, зібраний урожай іде не лише для потреб запоріжців - левова частка зерна призначена для інших регіонів держави, а частина іде на експорт. Втім, щоб урожай перетнув кордони області, необхідно оформити цілий ряд документів, не останнє місце серед яких займає карантинний сертифікат.



Цей папір свідчить, що призначений для вивозу хліб нічим не хворий та не заражений. Видачею необхідного документу відає Державна інспекція карантину рослин. І саме цю процедуру три посадовці згаданої організації вибрали засобом власного збагачення. За прискорення видачі жаданого папірця вони вимагали хабарі у керівників агрофірм та приватних підприємців.



Щоб не гноїти зібрані врожаї, аграрії платили чиновникам «подать». Її розміри залежали від кількості зернових і коливалися від тисячі до п'ятнадцяти тисяч гривень. Можливо, побори продовжувалися б і надалі, та на заваді стали оперативники державної служби по боротьбі з економічною злочинністю Запорізького міськуправління ГУМВС України в Запорізькій області. Хабарників було затримано на гарячому у момент отримання чергової «данини».



Значна кількість підприємців, на праці яких паразитували нечисті на руку чиновники вже встановлена, але у міліціонерів є всі підстави вважати, що їх перелік поки що далеко не повний. Тому всіх потерпілих від дій зловмисників запрошуємо звернутися до міліції за телефоном (061) 223-91-48.



Наразі всіх трьох підозрюваних затримано згідно ст. 115 КПК України. За матеріалами, зібраними співробітниками міліції, прокуратурою області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 368 Кримінального Кодексу України (Одержання хабара службовою особою, яка займає відповідальне становище). Як відомо, за подібні злочини законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Досудове слідство у справі триває, повідомляє прес-центр ГУМВС і Запорізькій області.

Комментарии