Хитрые фермеры Крыма. Землю попашут, бумаги «слипуют»…

Фінансово-господарська діяльність Міністерства аграрної політики АР Крим за період з 01.01.2007 по 01.10.2009 стала об'єктом дослідження кримських ревізорів. Основну увагу було приділено питанню законності виділення і отримання держдотацій на розвиток тваринництва і рослинництва.
Для цього у рамках ревізії були проведені зустрічні звірки у 19 фермерських господарствах і 14 управліннях  райдержадміністрацій.

На жаль, у деяких випадках законність отримання дотації сільгоспвиробниками вельми сумнівна. Так, в одному із фермерських господарств Бахчисарайського району ухитрилися отримати від Управління агропромислового розвитку 538,9 тис. грн нібито на розвиток тваринництва. Насправді ж про добрі наміри в господарстві й не думали.

Не чекаючи необхідного тримісячного терміну для вирощування і відгодівлі тварин, «сільгоспвиробник» забивав їх вже в день придбання. Та й сам факт придбання тварин був лише на папері. За виторг та отриману дотацію фермер знову купував чергове поголів'я молодняка, з яким діяв уже за накатаною схемою. Зрештою бурхлива діяльність завзятого фермера завдала державі збитків на суму 487,8 тис. гривень.

Як показали результати ревізії, однією з причин виділення розпорядниками бюджетних коштів незаконних дотацій стали недостовірні відомості, що їх надавали виробники сільгосппродукції. Вони, як правило, приховували факт наявності заборгованості перед місцевими бюджетами, а також замовчували про незаконно провернуті товарно-грошові операції.

Наприклад, ТОВ «Набіс», надавши в Управління АПР Сакської РДА недостовірні дані про фактичні терміни заборгованості з податку на прибуток фізичних осіб, незаконно отримало 27,1 тис. грн дотації. Крім того, керівництвом товариства до реєстру приймальних квитанцій на отримання дотації за вирощений і проданий молодняк безпідставно було включено поголів'я свиноматок, що призвело до зайвого отримання бюджетних грошей на суму 4,6 тис. грн. Наразі ТОВ «Набіс» зобов'язане було протягом місяця повернути державі 31,8 тис. гривень.

На думку ревізорів, більшості порушень можна було б уникнути, якби не недбалість та безвідповідальність районних чиновників. Були б вони трохи уважніші і старанніші, то розгледіли б те, що давно лежало на поверхні. До речі, не знати того, що багато претендентів на держдотацію давно потрапили під пильну увагу правоохоронців, вони не могли.

Хоча саме банальним незнанням пояснювали свої дії працівники Управління АПР Роздольненської РДА. У 2008 році управління виділило селянському фермерському господарству «Хоботови» дотацію на посів 1 га озимих культур на суму 13,5 тис. грн. При цьому їх не збентежив той факт, що на момент виділення коштів фермера було визнано судом винним у скоєнні злочину, передбаченого ст. 191 ч.2 Кримінального кодексу України. Власне кажучи, фермер, використовуючи своє посадове становище, привласнив сільгосптехніку, придбану за рахунок кредитних ресурсів.

Незважаючи на це, управління порушило законодавство, чим заохотило фермера на нові махінації. Навіть не думаючи повернути державі раніше отриману незаконну допомогу, фермер уже як голова фермерського господарства «Добринський» робить небезуспішні спроби отримати нові дотації.

Завдяки колишнім зв'язкам в Управлінні АПР Роздольненської РДА його господарство увійшло до реєстру підприємств, які мають право на отримання компенсації вартості електроенергії і палива, витрачених на зрошування сільгоспкультур. Отже, у 2008 році фермерське господарство «Добринський» отримує компенсацію у розмірі 48,3 тис. грн. Тоді як, знаючи «попередні заслуги» фермера, ніхто навіть не намагався з’ясувати, як було насправді.

А справи були вкрай кепські. Стало відомо, що ніяких витрат зі сплати електроенергії і палива він не здійснював з тієї простої причини, що поля не засівав, а землею користувався орендар, який справно сплачував власні рахунки. Шахрайство фермера знову привело його на лаву підсудних, де він, хоч як дивно, відбувся легким переляком. Роздольненський районний суд звільнив його від відбування реального покарання і встановив випробувальний термін на рік.

Так, саме трохи більше ніж рік йому було заборонено займатися організаційно-розпорядчою та адміністративно-господарською діяльністю. Питання про те, хто відшкодовуватиме державі завдані фермером матеріальні збитки (48,3 тис. грн), є відкритим. Причетні до цього (і не тільки) фінансового порушення начальник і головний бухгалтер Управління АПР Роздольненської РДА не вважають себе винними.

Судячи з результатів ревізії, така позиція у всіх районних управліннях агропромислового розвитку. Повіривши у власну безгрішність, вони навіть не допускають думки, що своєю інертністю й недбалістю роблять ведмежу послугу як сільгоспвиробникові, так і державі. Хоча від діяльності недбайливих чиновників держава постраждала найбільше.

Понад два роки 5 з 14 управлінь АПР допустили порушення при виплаті дотацій на загальну суму 945,6 тис. грн. Проте відшкодовано лише малу частину – 48,0 тис. гривень, повідомили «ЗК» у прес-службі КРУ Криму. Наразі справи передані правоохоронцям.





























Комментарии