Взрыв памятника Сталину в Запорожье – террористический акт, считает Генеральная прокуратура, и ищет террористов


«Хроники» продолжают отслеживать события вокруг взрыва памятника Сталину в Запорожье. Вчера пресс-служба Генеральной прокуратуры распространила официальное сообщение по поводу этого резонансного ЧП с памятником Сталину в Запорожье 31 декабря 2010 года. Публикуем сообщение полностью .
«31 грудня 2010 року близько 22 години 46 хвилин у місті Запоріжжі, по вул. Горького, 133б невстановленими особами вчинено вибух, внаслідок якого зруйновано архітектурну форму - бюст Сталіна Й.В., а також пошкоджено будівлю Запорізького обласного комітету політичної партії "Комуністична партія України", чим заподіяно значну майнову шкоду.

За даним фактом 31.12.2010 Жовтневим РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.194 Кримінального кодексу України.

У той же час у засобах масової інформації, на інтернет - форумах повідомлено, що відповідальність за вчинення вибуху взяла на себе організація «Рух Першого Січня», заявивши, що підрив вибухового пристрою здійснено в честь 102-ї річниці з дня народження Степана Бандери.

Також від імені цієї організації поширено заклики, що це перша акція по знищенню ворогів української нації. Наступними цілями, нібито, стануть антиукраїнські службовці, працівники СБУ, прокуратури, судді, які переслідують українських патріотів. Висловлено погрози знищення всіх сіоністів та синагог.

Аналіз матеріалів кримінальної справи засвідчив, що указаний вибух створював небезпеку для життя та здоров’я людини, заподіяв значну майнову шкоду, був вчинений з метою порушення громадської безпеки та залякування населення.

У зв’язку із цим прокуратурою Запорізької області дії невстановлених осіб перекваліфіковано на ч.2 ст.258 Кримінального кодексу України – терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб, яким заподіяно значну майнову шкоду. Проведення досудового слідства у вказаній кримінальній справі доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в області.

Також прокуратурою області створено міжвідомчу слідчо-оперативну групу, до складу якої увійшли співробітники Служби безпеки та внутрішніх справ області, а також надано письмові вказівки, спрямовані на всебічне, повне та об’єктивне дослідження обставин справи.

Хід досудового слідства перебуває під наглядом прокуратури області. Вживаються інші заходи щодо координації дій правоохоронних органів по розкриттю цього резонансного злочину», повідомляє відділ зв’язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

По материалам "Хроники и Комментарии". Фото operkor

Комментарии