ОБВИНЯЕМЫЙ. Экс-министр МВД Юрий Луценко: Меня задержали по делу, по которому вообще нет оснований


Ночь с понедельника на вторник Юрий Луценко проведет в СИЗО. Согласно решению Печерского суда города Киева, его ожидает как минимум еще два месяца такого времяпровождения, если следствие не сочтет нужным сократить срок содержания под арестом.Заседание самого известного в стране суда проходило под немногочисленные крики протестующих.
Зато в самом зале суда впервые за долгое время собралась почти вся группа "Народной самообороны". К ним примкнули несколько депутатов "Нашей Украины" и БЮТ.
Судебный пристав ввел Юрия Луценко в зал заседаний под чутким руководством неизвестных в штатском. Когда руки бывшего министра освободили от наручников, первой его коснулась супруга Ирина.

В целом в зале заседаний царило дружеское и даже бодрое настроение. Вновь прибывшим депутатам, которым не хватило мест в зале, предлагали присесть в судебной камере рядом с Юрием Луценко. Потом решили, что эта в свете последних событий шутка слишком уж символична и может оказаться роковой.

Сам Юрий Луценко в ожидании судьи старался общаться лишь с супругой и братом Сергеем Луценко. Когда "Украинская правда" обратилась к министру с первым вопросом, судебный пристав практически не отреагировал. Создавалось впечатление, что свою роль в этом действии они уже сыграл и ожидали лишь решения судьи.

Но спустя некоторое время молодые люди в камуфляже явно занервничали. Когда экс-министр начал тыкать пальцем в скромно сидящего рядом с журналистами следователя, они начали шептаться. Их нервы не выдержали, когда министр стал откровенно обвинять следствие в том, что ему не давали ознакомиться с материалами дела.

- В зале суда разрешена только видеофиксация, - негромко отметил один из приставов и вежливо перекрыл кадр.Еще через некоторое время приставы посоветовавшись приняли решение вывести подсудимого из зала заседаний.

Два последних вопроса – о попытке бегства и условиях содержания "Украинская правда" задавала уже после решения суда. Из здания суда Юрия Луценко вывозили с особыми почестями – журналисты, фотокамеры и – естественно – неадекватное количество милиции и спецназа. Впрочем, его сопровождало не меньшее количество правоохранителей, чем пять лет назад в этом же суде покойного Евгения Кушнарева.

У понеділок Печерський суд задовольнив Генпрокуратуру і заарештував Юрія Луценка на два місяці. Як кажуть у ГПУ, таким чином вони примусили екс-міністра внутрішніх справ ознайомитися зі справою про свої службові зловживання.

 ***

Незважаючи на те, що Луценка затримали у справі про отруєння Ющенка, суд виносив рішення щодо раніших звинувачень про посадовий злочин екс-міністра, який просував службовими сходами свого водія Приступлюка. За кілька хвилин до того, як суддя оголосила рішення про запобіжний захід щодо Юрія Луценка, кореспонденту "Української правди" вдалося поставити йому кілька питань.

- Юрію Віталійовичу, вам показали постанову про ваше затримання?

- Ні мені, ні адвокату постанову не вручили.

- Тобто, виходить, що вас затримали незаконно?

- У всякому разі, до мене, по-перше, не був допущений адвокат з моменту затримання. По-друге, мені не дали з ним зв’язатися. Мені не вручили постанову і не пояснили, чому обрано такий запобіжний захід. У нас цих документів на руках немає.

- Тоді звідки здогадка, що вас затримано по справі про отруєння Ющенка?

- Слідчий мені усно про це повідомив, але паперів в руки не дав, щоб я не оскаржив. Вони ж бояться в суд ходити. Я ж ту справу, по якій я тут зараз, оскаржив. І вони двічі не приносили матеріали до суду, щоб тягнути час. А потім за два дні закрили слідство, щоб унеможливити засідання. Зараз обрано таку ж тактику

- Чому ви не ознайомились з матеріалами справи?

- Чому ж? Щодня по 150 сторінок читав. В перший день, коли ми прийшли, справа була не прошнурована, це був стос паперів. Ми писали заяву, щоб нам їх надали в усталеному порядку. Прийшли на другий день. Ось вам перший том – читайте. ОК. Сидимо, читаємо. По 150 сторінок щодня. Кажу: дозвольте нам фотофіксацію. Бо, щоб іти на суд, треба розуміти з чим ідеш. "Ні, - кажуть вони – ми вам забороняємо фото фіксацію". Тоді я бере ручку, і переписую на папірці. Тому я міг би і більше читати, якби не конспектував.

Тут в розмову втручаються охоронці, які забороняють фотофіксацію. Втім ще кілька хвилин розмова тривала.

- У них була чітко вказівка. Здивувались, чому Луценко не сидить. І вигадали повний ідіотизм – арештувати мене по справі, по якій взагалі немає жодних підстав. Вночі зрозуміли, що там підстав немає. Бо як я можу продовжувати злочин посадовий, якщо я вже майже рік як не на посаді. Отож, уночі почухались, проконсультувались і вирішили написати в заяві заднім числом, що я щось там порушую при читанні справи.

- А ви намагались сховатись від слідства і поїхати з країни?

- Мені дійсно пропонували політики подумати, щоб отримати політичний притулок, але я навіть не думав про це.

- Юрій Віталійович, а як умови утримання?

- Стандартні

- А де ви знаходитесь?

- В закритому  ізоляторі СБУ.

На цих словах до камери підсудного Луценка зайшли конвоїри і вивели його з залу суду, під слова прихильників і родичів з побажанням триматися. Після винесення рішення суду Луценка вивезли з приміщення в автозаку.

По материалам Украинской правды, фото УНИАН 

Комментарии